U široj okolini hostela "GROF", nalaze se brojne znamenitosti ...
 • Manastir Žiča se nalazi u centralnoj Srbiji iymeđu Kraljeva i Mataruške banje.Putem preko reke Ibra,na 4 milimetara južno od Kraljeva . Manastirska crkva je posvećena Svetom Spasu Vaznesenju Gospodnjem a podigao je kralj Stefan Prvovenčani s svojim bratom Svetim Savom izmeđi 1208. i 1215. godine


 • Voljavča je zadužbina Mihaila Končinovića, moćnog feudalnog gospodara, podignuta početkom XV veka na ostacima stare crkve iz 1050. godine.
  Ktitor manastira, koji je bio poreklom iz Srebrnice (srednjovekovno naselje nedaleko od današnjih Stragara), svoju zadužbinu je bogato obdario imanjima.Svečano osvećenje crkve izvršio je valjevski mitropolit Teofan, a posle ktitorove smrti potomci su nastavili da se brinu o porodičnoj zadužbini.
  Voljavče podignuta je u graditeljskim tradicijama Moravske škole, u obliku trolista, sa kupolom iznad centralnog prostora i polukružnim apsidama na severnoj, istočnoj i južnoj strani.
 •  

  Borač - u srednjem veku je bio veliki grad u kome se trgovalo, radilo i dogovaralo. Ugostio je brojne vlasteline, careve i kraljeve, a mletački kartograf fra Mauro ga je ucrtao u mapu poznatih svetskih gradova. Nažalost, sem tragova istorije, malo je šta preživelo vekove
  Tridesetak kilometara jugozapadno od Kragujevca, na samom obodu Gruže, smestilo se selo Borač. I verovatno bi se malo razlikovalo od drugih šumadijskih sela da se u njemu ne nalazi i čuveni srednjovekovni grad Borač. Svojim visokim stenama i hridima se nadvio nad samu varošicu. Doduše, od samog srednjovekovnog grada je malo šta ostalo. Rušilo ga je vreme, ratovi i borbe. Ipak, svaki kamen ovog krša bi i danas mogao da priča kako se nekada ovde živelo, kako se za Srbiju nekad borilo.


 

Atomska Banja osnovana je 1955. godine i od tada do danas uspešno opslužuje banjske resurse. Kod Privrednog suda u Cacku, Resenjem FI-2/2010. god. od 09.02.2010. registrovana je kao SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU "GORNJA TREPCA"  sa sedistem u Gornjoj Trepci bb, ciji je osnivac AKCIONARSKO DRUSTVO PRIRODNO LECILISTE ATOMSKA BANJA GORNJA TREPCA. Bolnica obavlja delatnosti:

 • - medicinska rehabilitacija (poboljšanje ili kompenzacija postojećih oštećenja primenom specifičnih metoda - kineziterapija, fizioterapija, hidroterapija, kao i korišćenje prirodnih činilaca kod pacijenata),
 • - turistički biro: posredovanje u smeštaju turista u objekte u individualnoj svojini i drugo posredovanje u oblasti turizma,
 • - hoteli, moteli, pansioni i turistička naselja sa celogodišnjim poslovanjem,
- restoran sa usluživanjem.

 


KUPUSIJADA je manifestacija koja se u Mrčajevcima održava od 2003 godine . U okviru nje se održava takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu, brojna takmičenja poljoprivrednog karaktera uz bogat kulturni program u vidu folklornog maratona, pesničke večeri posvećene Obrenu Pjevoviću i nastupa poznatih estradnih umetnika . Traje 3 dana, i održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru . Sve je posećenija, čemu doprinosi svojevrsni šarm ove manifestacije i mrčajevčana, koji kupus kuvaju u kafanama, pod šatrama, kao i u svojim domovima .
Jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije je i KUD "Radiša Poštić" .
Dođite, obećavamo dobru zabavu

 

 


Gružansko jezero

 

Gružansko jezero je veštačko jezero u Srbiji, koje se nalazi zapadno od Knića. Gružansko jezero je akumulaciono i koristi se za vodozahvat pijaće vode za opštinu i grad Kragujevac. Zapremina jezera je 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha, a dubine 3—30 m.

 

 

 
 

 

SaBOR TRUBAČA - GUČA

 

Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča, u regionu Dragačevo. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Rekordni broj posetilaca zabeležen je 2009. godine, na 49. saboru, koji je, prema podacima, posetilo više od 600.000 ljudi. O ovom festivalu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova.

Prvi Dragačevski sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala četiri orkestra. Zamislio ga je dugogodišnji novinar Duge Blagoje Blaža Radivojević. Veliki doprinos u osmišljavanju ove priredbe dao je pisac Branko V. Radičević, koji je festivalu dao ime Veliki (narodni) sabor "Sa Ovčara i Kablara".
Za festival su zaslužni su još muzički pregaoci Miodrag Vasiljević, Dragoljub Jovašević, Dragoslav Dević, Živojin Zdravković, Bora Ilić, Budimir Gajić, vojni muzičar Milomir Miletić iz Tijanja i dva Dragačevca, Vlastimir Lala Vujović i Nikola Nika Stojić.
Na nagovor Branka V. Radičevića, u popularisanje srpske trube uključio se i list Večernje novosti, koji će godinama dodeljivati "Zlatnu trubu" najpopularnijem trubaču na Saboru.